Varför används CP som ett skällsord?

Att använda ett ord som skällsord som inte har någon negativ innebörd i den bemärkelsen som många tror är något som irriterar mig väldigt mycket. Ett ord som använda väldigt frekvent är ju som bekant CP.

”Min tejprulle är CP”, ”min dator är CP” och massvis med andra väldigt skumma varianter. Hur kommer detta sig egentligen? Varför används CP som ett skällsord?

Cerebral pares är en hjärnskada inget skällsord

Jag har arbetat inom vården med allt ifrån äldre, dementa, utvecklingsstörda, muskelsjukdomar CP-skadade och har inte märkt av någonting som skulle kunna användas som skällsord utav detta.

Varför är det då enkelt att slänga in ”ditt dementa mongo” eller ”detta tv-program är CP”? Folk har ingen aning om vad de pratar om. Detta är farligt, för om alla hela tiden sitter och låter sin okunskap gro och växa kommer problemen bara att öka bara för att fördomar och okunskap sprids som en löpeld genom samhället.

Jag har en lösning på detta

Sur och grinig är något som folk lyckas få mig att bli när de använder något som de själva anser är ett skällsord som just ett skällsord. När jag hamnar i det läge när pulsen ökar och mina kinder blir röda kommer mina ord fram på ett trevligt med samtidigt spydigt sätt.

Jag kan ta ”min dator är CP” som exempel.

Jaså, har din dator syrebrist i hjärnan? Hur gick det till då!

Då brukar jag antingen få en skämtsam kommentar tillbaka, i vissa fall ignoreras det men de gånger som räknas är när någon frågar  vad jag menar.

Att få frågan vad jag menar är känns bra då jag kan förklara vad CP är. På min arbetsplats användes detta som skällsord oftare förut än vad det gör idag. Mycket tacksam för detta.

En skola i Borås har fått ökad kunskap tack vare att min blogg blir läst utav elever som faktiskt delar med sig utav sina nyvunna kunskaper och kan därmed minska fördomar och idioti.

Det är en skön känsla, att kunna förändra någons sätt att formulera sig genom att enkelt bara förklara. Ofta vill folk inget illa, de tänker lite fel bara.