OCD misstas ofta för ADHD – Misstag kan göras utav alla

Många som söker hjälp för sin NPF får utnyttjar ofta fel resurser då de har blivit feldiagnostiserade vilket kan bidra till en hel del problematik.

OCD och ADHD delar många symptom, bland dessa finns problem med minnet, fokusering och även beteende. En undersökning i ”Journal of Neuropsychology visar att dessa diagnoser inte är såpass lika som många tidigare trott.

Impulsiv mot  grubblare

En person med OCD är som bekant en grubblare och kan därmed få svårigheter att lära sig och utföra uppgifter vilket då kan göra att en felaktig ADHD-diagnos blir satt.

Det som gör att det kan bli lite mera komplicerat och lurigt med dessa diagnoser är givetvis den medicinering som personerna kan tänkas börja med.

Felaktiga diagnoser sänker oss, det är givet och ett utav de större problemen som kan komma efter en felaktig diagnos är givetvis behandlingen.

Om personen i fråga har OCD brukar antidepressiva mediciner (Zoloft och liknande) föreskrivas medan personer med ADHD får centralstimulerande (psykiskt lugnande) mediciner.

Svårigheter med att ta beslut är mera OCD än ADHD för att göra det väldigt förenklat. Dock är detta inte alltid fallet, lite mera generellt inriktat just nu.

Flera misstag som är lätta att begå

Det finns en mängd olika misstag som läkare kan göra, inte speciellt konstigt då ingen är felfri och fel görs utav alla jämt och ständigt.
Förutom OCD och ADHD är Depression och biopolär sjukdom något som lätt kan blandas ihop.

Detta är inte ok och måste givetvis bättras på, därför tycker jag att det är en självklarhet att vi ska öka på våra kunskaper genom att i den mån det går läsa på lite extra. Det är nämligen inte fel att argumentera med din läkare om du genomgår en utredning.

Om läkaren är på väg att begå ett misstag blir givetvis denne tacksam om det går att undvika.