Stress och social fobi, ett krig under julhelgen – Supertips för att undvika svartmålande

Varför måste man gå på julfirande flera dagar i sträck? Räcker det inte med att fira på själva Julafton? Om man har en större familj/släkt kan det givetvis vara lite knivigt att alla är samlade på samma ställe samtidigt och därför väljer man att sprida ut det över flera dagar, men varför verkar det finnas ett krav på att man ska göra det?

Jag har en relativt stor släkt men vi firar inte Jul tillsammans utan träffas mestadels vid större kalas och sådant men för alla dem som ”måste” men inte orkar. Hur ska man kunna säga till familjen att orken inte finns där utan att såra dem eller att bli utmålad som en egoist?

Stress och social fobi, ett krig under julhelgen – Supertips för att undvika svartmålande

  • Om du har flera dagar av festande framför dig som du känner är dig övermäktigt. Säg då till personerna du ska till i tid att du inte kan komma dit. Om du inte säger till långt i förväg, då kan du öka på stressen hos denna personen och då kan onödig irritation uppstå.
  • Tänk på dig själv, om du går emot dig själv allt för ofta och för hårt då kommer du att få äta upp det i framtiden. Alla som har genomlidit eller genomlider något som handlar om en psykisk nedsättning kan intyga att det tar väldigt mycket längre tid att ta sig tillbaka.
  • Julen är inte till för att man ska må dåligt, snarare tvärtom. Gör därför ingenting som kan slå ner på dig själv.

Detta var några tips, finns oändligt många fler som jag inte tänker ta upp för då skulle detta inlägg inte vara någonting som du skulle hinna läsa på juldagen.

Har du själv några tips eller tankar? Dela gärna med dig.