Amyotrofisk lateralskleros – en neurodegenerativ nervsjukdom

Stephen Hawkins lider utav Amyotrofisk lateralskleros – en neurodegenerativ nervsjukdom

För att kunna få reda på vad ”Amyotrofisk lateralskleros” kan det först vara bra att veta vad en neurodegenerativ nervsjukdom är för något. Enkelt förklarat är det ett samlingsnamn för sjukdomar som förtvingar nervsystemet, tex demens där nervcellerna försämras. Gemensamt med dessa sjukdomar är att de framträder senare i livet.

ALS – Amyotrofisk lateralskleros

För att inte gå in för djupt i beskrivningar och försök känner jag att det är bättre att hålla informationen kort.

ALS är en gemensam beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar där skelettmuskulaturens nerver dör. Den yttre delen av ryggmärgen (lateral) ersätts av något som kallas blindvävnad (skeleros) där musklern (myos) inte får några impulser ifrån nersystemet och därmed förtvinar (atrofi).

A:et betyder att något saknas.

Utav de olika typer av ALS som finns är den gemensamme nämnaren att de motoriska nersystemet bryts ner varvid och medför försvagning utav musklerna.

Det finns även andra former utav sjudomen:

  • Progressiv spinal muskelatrofi (PSMA)
  • Progressiv bulbär pares (PBP)
  • Pseudobulbär pares
  • Primär lateral skleros (PLS)

Anledningen till att jag skriver om ALS

Det finns väldigt många olika sjukdomar som jag väldigt gärna vill skriva om, just nu kände jag att det är dags att ytterligare en  gång slå hål på myten om att en person som sitter i rullstol är dum i huvudet.

Det finns nämligen en mycket känd person med ALS, Steven Hawking.

Amyotrofisk lateralskleros – en neurodegenerativ nervsjukdom

SH är en kosmologiforskare (vetenskapliga studiet inom astronomin och fysiken av universums uppkomst och utveckling och dess storskaliga struktur) och författare som har sålt många millioner exemplar utav sina böcker och har sedan många år lidit utav ALS.

Han är en utav få med ALS som fortfarande lever många år efter diagnosen. Han kommunicerar via en digital röstmaskin och kan i princip bara röra sitt finger.

Icke att glömma, han har ett IQ på 160 vilket ligger ett par steg över snittet (90-109). Steven Hawking är ett mycket bra exempel att visa tycker jag.

  • Han sitter i rullstol
  • Han kan inte prata
  • Han kan inte röra sig

Ändå föreläser han, döm inte hunden efter håren säger jag bara.

[engine_alert type=”success”] Lär dig mer om sjukdomar [/engine_alert]