Att vara funktionsnedsatt kan liknas vid att enbart ha en vante

En kall vinterkväll, du är ute med hunden och njuter fullt ut av att få frisk luft, den kyliga luften är lite extra underbar och du mår bara gött. Sen kommer momentet när du måste hålla i hundens koppel med båda händerna, nu kommer problemen. Du har bara en vante och blir väldigt kall om den bomullsfria handen.

Det kan vara lite jobbigt i vissa lägen

Att vara den som skiljer sig ur mängden, att ha det som andra kallar för en defekt. Att se en person ute en kall vinterdag som enbart har en vante på sig gör nog att de allra flesta tittar ett par gånger extra och tänker en tanke om denna udda individ.

Att vara funktionsnedsatt kan liknas vid att enbart ha en vante

Du ser ofta inte ”problemet” innan du vet om att det finns. Du ser bara att personen har en vante om båda händerna är ute ur jackfickan. Om du har en dialog med en person där ni båda har riktigt trevligt och du tänker inget speciellt om denne alls fram tills h*n säger ”eftersom jag har tourettes” eller någonting liknande. Då sätter tankarna igång och du har fullt sjå med att få analysera personen och reagerar nu efter varenda egenhet som denne kan ha.

Om meningen ”eftersom jag har tourettes” inte hade sagts, skulle du tänkt någonting annorlunda om personen då? Troligtvis inte.

ADHD, Tourettes, Asperger, Bipolär är laddade ord

Att försöka få bort laddningen utav dessa ord hade varit något som skulle underlätta en hel del, fördomarna skulle minska och vi skulle inte bli stämplade. Vi springer ju ändå inte omkring och skriker på stan med en yxa eller något liknande.

Ja, jag är udda. Jag skriker, fnyser, tjuter och sprattlar med kroppen. Men det är bara en liten del av den jag är. Några utav mina absolut bästa egenskaper sitter i ticsen.

Det är dags att ladda ur och se saker på ett annat sätt, vi är alla likadana oavsett hudfärg, funktionsnedsättning eller vilken stadsdel vi bor i. Att stämpla en person är bara onödigt.