Fördomar och förväntningar – Hur ofta slår dina tankar in?

Ett högt knackande på dörren, du vet att han står på andra sidan. Du ser en jätte med långt stripigt hår, grova armar fyllda med tatueringar utav tidigare offer och i ena handen en stor hammare. Den döda blicken och hårda rösten får blodet att frysa till is inom dig.

Med skyhög puls öppnar du dörren och framför dig står en kort lönnfet gubbe med en snus under läppen ler han och presenterar sig. ”Hej, jag heter Göran och ska plocka ut ditt badrumsskåp”.

Ett vanligt fel som många gör

Feltolkning, du ser en bild framför dig och bygger efter den bilden upp en verklighet med en fiktiv karaktär som i de allra flesta fall är lika fiktiv när du måste gå ur fantasin och träffa personen.

Min sambo är ett typexempel på detta där man lever i förväntansångest och får en helt bisarr bild utav något som visar sig vara ganska harmlöst.

En snickare är inte djävulen, jag lovar. Vissa utav dem kan däremot vara lite mindre trevliga.

Människoätande monster

För några år sedan var jag kontaktperson åt en kille, innan vårat första möte hade jag en träff på socialkontoret med en handläggare som skulle ge mig en liten presentation utav grabben.

Min bild utav handläggaren var, Julia Ceasar. en sur tant som ser ut att vilja äta upp dig. Hade jag rätt eller fel? Mer fel har jag nog aldrig haft innan. En roligare person en henne får man leta efter, satt i en timma och skrattade, stojade och hade riktigt trevligt.

Många gör samma sak när det handlar om funktionsnedsättningar, de bygger upp en bild där en person med ADHD blir helt rabiat och slår sönder allt och alla. Om man går in på Tourettes då finns ju de vanliga fina fördomarna med gap och skrik som är helt fel i de allra flesta fall.

Visst vore det bra om man kunde förändra sina fördomar och förväntningar för hur ofta slår dina tankar och bilder utav en person in?