Vill du lära dig att säga nej? Ja

Jag måste verkligen lära mig att säga nej, att inte ta på mig fler projekt än vad som redan finns framför nosen är något som verkligen behöver tränas upp. ”Du måste lära dig att säga nej” har jag fått höra vid fler tillfällen än ett, visst jag förstår. Det kan vara bra att färdigställa saker och ting och försöka finna tiden till att göra något nytt, mitt problem ligger dock inte där.

Våga säga nej till dig själv

Att inte säga nej till andra är något som jag aldrig har gjort egentligen, väldigt sällan. Spelar ingen roll om jag har varenda sekund av ett dygn bokat, ett par timmar lyckas ändå klämmas in ifall något kanske behöver hjälp med en flytt, åtgärder med deras datorer eller vad det än är.  Hur det går till är något som jag inte kan förklara, det finns ju inte mer än 24 timmar per dygn.

Att säga nej till en vän är jobbigt, att se den besvikna minen gör att jag hellre kämpar på och hjälper med vad det än är. Hellre en glad vän en någon som är ledsen/besviken, det tycker nog de allra flesta.

Problemet kommer i att våga säga nej till sig själv, hur gör man det egentligen? Jag är en projektstartare och sätter upp en tidsplan för aktuellt projekt och kör stenhårt på detta till tiden jag har avsatt är slut, är det inte klart finns inte längre detta kvar i mitt intresse. Då kommer ett annat projekt, vanligt är det att 10 olika saker hamnar i samma tidsram och då blir det lätt kaos.

Finns det någon lösning?

Det finns ett mycket enkelt sätt att komma förbi detta, Veckans färdigheter. Enkelt förklarat, du rankar dina projekt. (A) viktigast (B) ganska viktigt (C) inte speciellt viktigt. Om du sätter dig ner och rotar runt i ditt huvud och kommer fram till vad som är viktigast, då får du se allt framför dig och då är det lite lättare att säga nej till sig själv. Tex om du har massvis med (C) kan du välja att inte göra dem alls eftersom de inte är viktiga.

Kolla in veckans färdigheter och se allt du har lovat dig själv att göra. När du har allt framför dig säg då till dig själv ”Detta är inte viktigt” då svarar ditt huvud förhoppningsvis ”Sant, vi skippar det”.

Då har du sagt nej till dig själv och slipper därmed en massa stress som inte behövs.