Sömnförlamning – Skräcken i sängen

Att ligga i sängen och försöka sova är något som vi alla gör, vissa utav oss gör det dock väldigt kort tid innan de lyckas med den evinnerliga striden. Att somna.

Jag har i hela mitt liv haft svårigheter med att somna, vissa perioder är värre än andra. Tänker egentligen inte speciellt mycket på det då jag är van. Något som jag däremot tänker mer på är när jag blir paralyserad i sängen. Detta är ingen höjdare vill jag lova.

Sömnförlamning – Skräcken i sängen

Denna ”sömnparalys” är ett tillstånd där man inte kan röra armar eller ben precis i början eller slutet av sömnstadiet. Andningen och ögonmuskler påverkas inte (det är därför du kan se på någon i REM sömn att deras ögon rör sig).

Hur går detta till?
Hjärnan startar upp efter en avstängning och precis som en dator kan vissa utav programmen starta lite långsammare än andra. Hjärnan är igång men avslappningen i musklerna efter sömnen är fortfarande aktiv. Tack och lov återkommer rörligheten snabbt.

Många med narkolepsi lider utav sömnparalys, dock är detta inget krav då många andra även lider utav det, mellan 3-6% av befolkningen drabbas någon gång utav detta.

Skräcken i sängen

Jag är vid medvetande samtidigt som jag drömmer. Det är en otroligt obehaglig känsla då jag alltid har mardrömmar vid dessa tillfällen (Detta händer oftare och oftare) – Det värsta är att de mest obehagliga mardrömmar jag har haft i mitt liv händer just under detta.

Jag är livrädd för att somna, för de vaken drömmar jag får är fruktansvärda och går inte att beskriva med ord.  Jag har hört att detta kan vara stressrelaterat, vet dock inte hur mycket sanning det ligger i detta men något som vi stressade personer vet är det att stressen påverkar oss negativt.