Utvecklingsstörda bör inte bli gravida

Jag läste något väldigt intressant i Aftonbladet idag, Var tredje barnmorska: Utvecklingsstörda bör inte bli gravida – Detta är inte alls dömande va?

Barnmorskorna är inte ondskefulla här, faktiskt hur elakt det än kan låta. Det som är viktigast när det handlar om ett barn är ju barnet och i vissa fall kan personen inte vara tillräckligt mogen att ta sig till denna uppgift, sen skiljer sig vården gentemot utvecklingsstörda  om man jämför med vad man i folkmun kallar ”normal”.

De är även noggranna med att säga:

Som barnmorska kan man varken rekommendera eller avråda förståndshandikappade från att skaffa barn.

Om man anser sig en utvecklingsstörd eller begåvningshandikappade inte ska ha barn, vilket många tycker bör de tänka om. Det finns olika grader inom allt och därför kan man inte generalisera. Om du anser dig själv kunna avgöra om denne skulle bli en bra förälder kan du nog strunta i det och istället se till dina grannar. Jag lovar dig att du kommer hitta brister och fel hos dem alla.

En utvecklingsstörning gör dig inte till en dålig förälder

Det är du själv som avgör vilken förälder du vill vara, det handlar om val och prioritering. Det finns väldigt många föräldrar som i allas ögon ses som ”normala” men är helt odugliga föräldrar ändå.

Om en kvinna har sex då kan hon bli gravid, det vet alla och om man är vuxen nog att ha detta då är man vuxen nog att ta det ansvar som följer vid en graviditet (nu pratar jag inte om våldtäkt)  och om man inte är lämplig som förälder får man helt enkelt lämna bort sitt barn, det låter hårt men det är bara fakta. Man måste alltid bedöma alla fall enskilt, även om det handlar om utvecklingsstörda föräldrar eller en helt vanlig Svensson.