Funktionsnedsättning är inget bearbetningsfel utan ett annat system

Att träffa en person som är autistisk, har ADHD, tourettes eller någon annan funktionsnedsättning är ju som att komma till ett främmande land där du inte kan språket. Du kan inte göra dig förstådd eftersom en funktionsnedsättning innebär per automatik ett bearbetningsfel och då fungerar ju inte kommunikationen mellan dig som är ”normal” och oss som inte är det.

Funktionsnedsättning är inget bearbetningsfel utan ett annat system

Givetvis var det en gnutta sarkasm i det första jag skrev, en funktionsnedsättning är inget bearbetningsfel utan som sagt ett annat system. Vi har i grund och botten samma kärna men det tema som vi har i systemet ser och låter kanske lite annorlunda än en helt vanligt windows 8 installation eller windows 7 om du tycker det låter bättre.

Nu skriver jag ju inte speciellt mycket om datorer på denna bloggen och tänker inte göra det heller utan använde det helt enkelt som en liten liknelse.

Vi windows 8 personer har lite högre inlärningskurva för omgivningen, men när du har suttit med oss en stund älskar du oss och kommer aldrig mera att gå tillbaka till ett tråkigare system.

Alla är olika, finns ingen som är den andre lik mer, vissa har däremot fler likheter och eftersom vi som ”inte passar in” ofta träffar de som är med sina jämlikar när de råkar springa på oss, då är det inte speciellt konstigt om vi kanske ses som lite udda och flummiga.

Tänk omvänt, om nu denna person som ”passar in” kommer till ditt gäng med dina jämlikar, hur skulle då denna stackars person klara sig? Alla är olika och ingen kommer överens med allt och alla. Även om folk tror att vi är ett enda stor systemfel behöver de bara inse att allt inte är lika inrutat som i deras ”perfekta” system.

Nu när våren är på väg är även mina nya t-shirtar på igång. Denna gång tror jag att det blir ”Ticsar jag? Det är bara för att jag har tourettes” – Jag skäms inte, gör inte det du heller. Jag avslutar med ett visdomsord ifrån den store gule.

Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else.