Ljudkänslighet är ett stort hinder för många – Hjälp finns att få

Ljud och jag går inte hand i hand, det händer allt som ofta (läs jämt) att fokuset försvinner totalt om det förekommer ljud som inte går ihop med sinnesstämningen som finns just exakt på sekunden.

Det finns hjälp att få som kan underlätta i dessa situationer, bland annat hörselproppar. Apoteket har en variant som inte kostar många kronor. Just denna modellen är hudfärgad bara för att den inte ska synas, vilket kan underlätta i de situationer då du behöver ljuddämpning när folk finns i närheten.

Det finns även andra lösningar för de som har lite mer problem, nämligen formgjutna hörselproppar, de är formade efter dina öron och anpassas efter just dina behov.

Olika behov med hörselproppar?

Det finns de som inte behöver få bort allt ljud utan bara hjälp med att filtrera bort vissa ljud. Nu är det ju inte på det viset att du kan välja att du enbart hör Sheldon Cooper och inte Homer Simpson, det är snarare att olika typer av hörselproppar sållar bort olika ljud.

Att inte ta bort utan istället dämpa ljud är något som kan hjälpa många som lever med det totala kaoset som ljudkänslighet kan innebära.  De som behöver hörselproppar för att sova bör dock inte köpa varianten på Jula för 1.20 eller vad de nu kostar, då bör du istället välja de varianter som kostar mer pengar. Det har du igen i slutändan. Förhoppningsvis.

Gör inte tabben att stoppa in papper i öronen, även om du tror att allt papper följer med ut igen finns risken att det varje gång lämnas kvar ett litet spår efter sig och efter ett tag försvinner en del av din hörsel och då måste du till läkaren för att rensa öronen.