Concerta – Kommer mina tics att förvärras?

Många kallar personer som medicineras ”mot” ADHD för knarkare eftersom det finns något en välkänd medicin som innehåller amfetamin. Stämmer detta?  Concerta innehåller något som heter metylfenidat som är ett centralstimulerande medel. Metylfenidat har vissa strukturella likheter med Amfetamin.

De mediciner som innehåller detta centralstimulerande medel är: Concerta, Ritalin, medicinet och Equasym Depot men jag tänker enbart skriva om Concerta idag eftersom jag nu äntligen har fått detta utskrivet. Tidigare har min läkare valt att avråda mig ifrån detta då tics kan förvärras utav Concerta.

Jag är i en fas just nu som är väldigt jobbig och känner att det inte spelar någon roll om mina tics förvärras eller inte. Huvudsaken är att jag kan få bukt på mig själv, mina tics är ju ändå rätt charmiga och en stor del av den jag är. Om det bli för jobbigt däremot finns det ju andra alternativ. Vad jag vill få ut utav Concertan är möjligheten för min hjärna att kunna bearbeta saker och ting lite längre och även för att hjälpa mig gå ner i varv.

Jag har idag påbörjat min behandling, under ett par veckor måste jag prova och se vad som händer. Om ingen negativ effekt uppnås då kommer min dos att ökas fram tills det mål jag har blivit verklighet.

Tydliga stressymptom

Min läkare och jag hade en dialog igår där vi under ca 1 1/2 timma gick igenom en hel del. Bland annat kom vi fram till att jag har tydliga symptom för stress, inte ett utan flertalet. Detta är mycket vanligt om man har ADHD och det är ingen nyhet för mig. Hela mitt liv har handlat om totalt kaos i huvudet och även kroppen. Jag har gått in i väggen flera gånger, varit sjukskriven runt 5-6 år för utmattningsdepression och liknande.

Nu känner jag att det är dags att ta tjuren vid hornen och försöka undvika att stressen ökar mer, för just nu känner jag att om det ökar då är en kollaps nära och det vill jag inte.

Jag kommer uppdatera om concerta effekten när den kommer. Har du några erfarenheter om concerta eller ritalin? Dela gärna med dig då, nu fungerar det nämligen att kommentera igen.