Tandvårdsstöd och funktionsnedsättning

Tandvårdsstöd om man har en funktionsnedsättning

Många personer som har någon forum utav funktionsnedsättning drabbas ofta utav sämre tandhygien. Detta kan bero på medicinering eller någonting annat, det finns hjälp att få genom tandvårdsstödet.

Tandvårdsstöd om man har en funktionsnedsättning

Kostnaden för tandvård tenderar att skjuta i taket för många, vissa grupper är mer utsatta än andra vilket resulterar i att personen helt enkelt blir skuldsatt eller struntar i att gå till tandläkaren.

Det finns hjälp att få:

  1. Börja med att höra med din läkare om du tillhör skaran som är berättigad detta ekonomiska stöd för tandvård. Om du är berättigad skriver din läkare ett intyg där din sjukdom och funktionsnedsättning beskrivs.
  2. Detta intyg skickas till landstinget eller regionen som har hand om tandvården där du bor.
  3. Om du blir beviljad tandvårdsstöd får du ett tandvårdskort, detta ska du alltid visa till din tandläkare/tandhygienist. Då blir avgiften för tandläkarbesöket samma som inom sjukvården. Fördelen med detta är att även högkostnadsskydd och frikort gäller vilket innebär att när du har kommit upp i en viss summa blir besöken kostnadsfria.

Om du är berättigad detta och är i behov utan det då är detta en fantastisk lösning för din plånbok. Ett vanligt tandläkarbesök kostar skjortan för de flesta även om man ofta bara gör en vanlig undersökning.

Det finns mycket bidrag och stöd

Försäkringskassan och landstinget hjälper ofta till om behov finns, speciellt när det handlar om funktionsnedsättningar. Även om folk pratar illa om dem finns det väldigt många som är väldigt nöjda med den hjälp som man faktiskt får.

Strunta i vad du hör ryktas på stan, försäkringskassan är inga vilddjur, de gör bara sitt jobb och kan tyvärr inte glädja alla. Det finns alltid någon som kommer i kläm, men det betyder inte att alla gör det. Det skadar ju inte att ansöka.