Tvång – Moment 22

Tvång=Moment 22?

Hur undviker man moment 22 när det handlar om tvång? Finns det någon universallösning på detta problem? Du kan inte välja mellan rött eller blått piller.

Hjälpa istället för att stjälpa

Jag lever med OCD, det är inte lätt. På min arbetsplats skämtar vi en del om mina problem, vilket är helt ok för det ligger på en bra nivå. De hjälper mig genom att behandla mig som vem som helst, driver inte mer med mig än någon annan egentligen.

Att hjälpa någon med just OCD gör man inte riktigt på det sättet många tror, det är nu det kan handla om moment 22. Jag tycker att du ska räcka ut en hand, och hjälpa till. Det kanske låter precis som det du tänkte, men med hjälpa då menar jag inte göra det som personen har problem med.

Hjälpa inte stjälpa - Moment 22

Om man hjälper oss med OCD genom varenda fight vi har, då kommer saker och ting bara att förvärras. Om ett tvång vinner över dig då öppnas det upp för ett annat och om du låter detta vinna kan det eskalera och även nästa tvång vinner.

Hur ska man då göra?

För att undvika att försämra för personen med tvång ska du inte göra det du själv tror är bäst, för om du inte vet hur det fungerar med OCD kan du förstöra för denne. Om personen som har tvång inte kan ta i ett visst material, då ska du inte klä in hela byggnaden i detta.

Det som kan vara bra är att ifrågasätta, inte tvinga. För om man får igång en tankegång, då börjar man i huvudet bearbeta detta. Sen behöver du inte göra speciellt mycket mer, förutom dagen efter. Då kan det vara bra att ifrågasätta igen för att få igång samma tankegång.

Efter ett tag kanske du lyckas få personen att kunna gå nära materialet för att efter ytterligare ett tag kunna ta i det utan att få total panik. Det handlar om tålamod och att du verkligen vill hjälpa. Om du tycker att personen med tvång är jobbig och tycker att denne ska sluta fjanta sig. Då kanske du inte är rätt person för att hjälpa.

Är tvång moment 22?

Själva tvånget är inte moment 22, det är bara situationen runt detta som kan göra att det bli lite åt det hållet. För om du vill hjälpa och medvetet utsätter personen för de jobbiga situationerna på fel sätt, då lovar jag dig att det kommer att få fel effekt.