Vad är egentligen selektiv mutism?

Vad innebär Selektiv mutism?

Selektiv mutism är en psykisk störning som uppkommer tidigt, kännetecken är att den drabbade misslyckas med att föra samtal i sociala sammanhang.

Psykomotorisk  hämning

Selektiv mutism kan ses som en psykomotorisk hämning vilket väldigt kortfattat innebär ett beteendesymtom  som innebär att personens motoriska och mentala förmåga blir långsammare.

SM kännetecknas även genom att ens barn talar obehindrat i hemmet men i sociala sammanhang är tyst, personer med detta uppfattas ofta som väldigt blyga men är mycket mer omfattande än ”blyghet” , det är även väldigt vanligt att personer med SM uppfyller kriterierna för social fobi.

Enligt en stor studie i Los Angeles 2002 är SM vanligare än autism, allvarligare depressioner, tourettes syndrom och OCD.
7 av 1000 enligt rapporter ska ha Selektiv mutism.

Selektiv mutism i tv

Karaktären Raj Koothrappali i komediserien ”The big bang theory” har selektiv mutism vilket visar sig då han inte kan prata med kvinnor om han inte har alkohol i kroppen. Det framkommer flera gånger under serien att han har just SM, de lägger fram det hela på ett komiskt sätt men ändå visar de en seriös sida utav det.

Raj Koothrappali - Selektiv mutism

 

Pauline Wågström driver en fantastisk blogg

”Att leva med autism och selektiv mutism” – Det handlar Pauline Wågströms blogg om. En öppen, ärlig och mycket fin blogg som ger dig en mycket bra inblick i hur livet kan vara när man lider mycket utav ångest och andra problem.

Förutom att blogga har Pauline även hunnit med att ge ut flera böcker. Dessutom är hon även modell och skådespelerska. Hon är ett mycket bra exempel på att livet inte är slut bara för att man är diagnostiserad. Jag rekommenderar dig att kolla hennes blogg: Pauline Wågström.