Den kreativa processen är ingen barnlek

Den kreativa processen

Den kreativa processen är komplicerad, jag önskar att det fungerade på ett annat sätt. För nu är det likadant för mig som för många andra, ett totalt kaos med mycket ångest och förvirring där resultatet ofta uteblir.

En vän på facebook hade en jobbig dag där fokuset och jobbet blev lidande genom att den kreativa processen krånglade.

Visst stämmer denna bild?

  • Work begins
  • Fluff off
  • Panik
  • Massvismedjobbsommåsteskeävenomögonenärfullaavtårar
  • Deadline

Ofta har man för mycket tid för att genomföra ett projekt och lyckas därför inte med något alls, det blir lite som klassikern med författaren som sitter och knapprar på sin skrivmaskin för att sedan slita ut sitt papper, knyckla ihop det och sedan slänga över sitt misslyckande i den överfulla papperskorgen.

Att sitta på kontoret eller var det nu är man sitter och fightas med att få något gjort kan ofta vara väldigt dumt. När du står stilla i den kreativa processen då kan det vara bra med ett miljöombyte, använder du en dator kan en tur till ett kafé göra underverk, eller egentligen kanske det räcker med att sätta sig på balkongen med en kopp kaffe.

Genom att sitta där och insupa solens underbara strålar och lite go java kan göra underverk även i det mest kaotiska huvudet.

Den kreativa processen

Är jobbig, men fungerar inte likadant på alla. Vissa arbetar otroligt bra och effektivt genom att ha lång tid på sig medans andra får mer gjort på 15 minuter än på 8 timmar. Jag tillhör den skaran som jobbar bäst under press och gillar att ha en saftig deadline, då blir jag mycket effektiv och kan prestera väldigt väl.

Hur fungerar du? Blir det ett totalt kaos där du enbart sitter och skriker och kastar vinflaskor in i väggen av tristess eller lyckas du hantera situationen och få ett bra jobb gjort?