Dörrar och OCD – Ingen barnlek

Dörrar

Dörrar är för många inte något speciellt men dessa dörrar kan orsaka betydligt mer problem för en person än flertalet tänker på.

För mig som har problem med jämvikt är en sak som att öppna en dörr inte alltid det lättaste.

Jag öppnar dörrar med två händer

När det handlar om dörröppning för mig, då brukar jag göra på tre olika sätt.

  • Tröjan neddragen över handen.
    När tröjan är över handen och jag öppnar dörren försiktigt, då förändras inte ”känslan” i handen vilket medför att jag inte behöver använda min andra hand. 

Dörrar

Detta kan givetvis se lite roligt ut, därför brukar jag vara smart och låta folk gå före mig vilket ger mig möjligheten att dölja det jag gör.

Många gånger drar jag ner tröjan över båda händerna för att det inte ska se knäppt ut.

  • Dörren öppnas med tvåhandsfattning
    Om jag tar tag i dörren med pek och långfingrarna på båda händerna, då kan jag lätt öppna dörren utan att det känns fel/obehagligt.

DörrarJag har arbetat länge på att hitta en teknik som gör att det inte syns när jag tvingas göra detta (även mycket annat)

  • Öppnar dörren med vänster och stänger med höger
    En tredje variant är att jag öppnar dörren med ena handen och stänger med den andra. Även om det är en självstängande dörr.

Tvångssyndrom kanske inte verkar allvarligt

Äh, det är bara en fix ide. Sluta fjanta dig.

Japps, inga problem. Jag lägger av med de saker som får min vardag att bli helt rubbad bara för att du tycker det är en fix ide.

Det fungerar inte på det viset. Vi som lever med tvång vet mycket väl att det inte bara är att vifta bort, även om vi kanske lyckas en gång där vår belöning blir liggandes med ångest i soffan i flera dagar.

Livet är inte enkelt, vissa har det dock enklare än andra.