Jag har tourettes men svär inte

Tourettes syndrom är inte synonymt med svordomar och juckande mot lyktstolpar, inte heller penetrerar jag avgasrör (det kallas något helt annat).

Jag får höra ofta att man inte märker någonting på mig, betyder det att mina ”problem” eller ”färdigheter” inte finns? Självklart inte, du ser ju inte allt (tack och lov).

Jag svär inte, men tourettes har jag

Tourettes handlar om mer än svordomar, du kan läsa lite om koprolali och kopropraxia, då kommer du få veta mera vad de handlar om.

 

Tourettes

Detta är lite utav min vardag

 • ticsar
 • låter illa
 • fnyser
 • flåsar
 • flämtar
 • gungar
 • pillar
 • gör grodljud
 • blir manisk
 • Skakar benen HELA TIDEN
 • Oroar mig
 • Stressar
 • Tänker 100 grejer samtidigt

Min OCD betyder inte att mattfransar måste ligga rakt, det stör mig bara lite. Jag har mitt egna system, saker ska fungera efter det. Det behöver inte vara logiskt för dig, eller för mig, det ska bara vara på ett visst sätt, det känns bäst då.

Detta kanske inte låter speciellt jobbigt, har i och för sig bara skrivit en del utav min vardag, men tänk efter själv. Skaka på benen i 30 år, sätt igång. Det gör inte alls ont i knän och lår. Mina vader är fantastiska däremot.

Det finns fördelar och nackdelar med allt, jag gillar det mesta förutom att det kan göra fruktansvärt ont ibland.