HLR kurs och tics – idag är jag trött

HLR är Livsviktigt

HLR är något som många känner till från filmer men hur många kan det egentligen i praktiken? Igår var det dags för en HLR kurs (hjärt och lungräddning) på jobbet, väldigt tacksam att ledningen har tagit detta beslutet då det är ofantligt viktigt att redan de första minuterna sätta igång HLR för att personen i fråga ska kunna ha en chans att överleva.

Det var min tredje gång som jag gått detta och majoriteten satt kvar i huvudet från tidigare tillfällen, kändes ändå bra att uppfriska minnet.

Kedjan som räddar liv

Stillasittande är inte min grej

Jag har som bekant lite svårt att sitta stilla, kan inte koncentrera mig för fem öre om jag måste lägga allt fokus på att sitta med fötterna på golvet och så får jag fullständig panik och mår riktigt dåligt.

Har har en arbetskamrat som kommer ifrån huvudstaden som satt bakom mig, det tog inte ens 10 minuter innan han satte sin fot på min i ett litet diskret försök till att få mig att sitta stilla. Det fungerar inte på det sättet, jag kan helt enkelt inte. Han menade givetvis inget illa, det vet jag men det fick mig ändå att ha med detta i huvudet under hela kursen.

Visst detta är ingen lång kurs, 3 1/2 timma, känns dock som 10 timmar även fast vi hade raster med i detta och även praktiska övningar.

Förutom att mina ben skakade som aldrig förr och min underläpp nästan blev perforerad utav allt putande upptäckte jag ett nytt tick. Min arm rycker, inte mycket, andra märker det säkert inte. Det är mer jag som känner ett pulserande som resulterar i ett ryck.

Efter flera timmar med konstant dansande ben och putande läppar (föreläsaren måste trott att jag flirtade med honom eller nåt sånt) åkte jag och handlade för att sedan ta en tur hem. Helt slut, krafterna försvann hur mig fullständigt. Även idag är jag otroligt trött.

Det bästa är ändå att jag löste det, även fast det är jobbigt med människor. Jag känner nästan alla av dom som var med på kursen men det fanns ett par nya ansikten för mig där och då blir det lite tyngre.HLR – Vet du hur det fungerar?

Ladda ner gratisappen ”Rädda hjärtat” – Det är en viktig app med mycket info.

Jag har kopierat in en text här från HLR-rådet, läs igenom den.

 

Hjärt och lungräddning

Den enda behandling som är effektiv mot hjärtstopp är hjärt- lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare. Genom 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar pumpas det syresatta blodet runt i kroppen. Med en tidig stöt från hjärtstartaren bryts det elektriska kaos som orsakar hjärtstoppet. Alla kan lära sig hjärt-lungräddning och använda en hjärtstartare.Om HLR

HLR, hjärt-lungräddning är en metod för att upprätthålla blodcirkulation när hjärtat stannat. Kraftiga bröstkompressioner mitt på bröstet skapar blodcirkulation och försiktiga inblåsningar genom den drabbades mun/ näsa så att bröstkorgen höjer sig, syresätter blodet. Minimera avbrott i bröstkompressioner för att utföra inblåsningar. 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar ska ges växelvis, kontinuerligt för att upprätthålla den lilla men livsviktiga blodcirkulation som uppnås med HLR.

Som lekman ska man fortsätta med hjärt- lungräddning tills professionell hjälp anländer eller så länge man orkar. Finns det en hjärtstartare tillgänglig ska man absolut använda den, även om man inte har utbildning. Hjärtstartaren talar om för användaren vad denne ska göra. Det värsta man kan göra är att inte göra något alls.

Vuxen-HLR med god kvalitet

– Tryck mitt på bröstet.
– Takt minst 100/minut, ej mer än 120/minut.
– Kompressionsdjup är minst 5 cm, ej mer än 6 cm.
– Släpp upp helt efter varje bröstkompression, behåll hudkontakten.
– Blås in tills bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta 1 sekund.
– 30 bröstkompressioner följs av 2 inblåsningar, 30:2.
– Minimera avbrott i bröstkompressioner för att utföra inblåsningar.
– HLR ska utföras på hårt underlag.
– HLR ska fortsätta med så få avbrott som möjligt.

Barn-HLR med god kvalitet

– Börja med 5 inblåsningar.
– Tryck på nedre delen av bröstbenet, för bröstkompressioner, akta bröstbensspetsen.
– Takt 100-120/minut.
– Kompressionsdjup är1/3 av bröstkorgens djup. 4 cm på barn 0-1 år och 5 cm på barn 1 år – pubertet.
– Släpp upp bröstkorgen helt efter varje bröstkompression, behåll hudkontakten.
– Blås in tills bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta 1 sekund.
– 30 bröst kompressioner följs av 2 inblåsningar, 30:2 (15:2 för sjukvårdspersonal)
– HLR ska utföras på hårt underlag.
– HLR ska fortsätta med så få avbrott som möjligt.

Skillnader

Det är skillnad på HLR till barn och till vuxen. Vid misstänkt hjärtstopp hos barn ska 5 livräddande inblåsningar ges före HLR startas. 30:2 gäller därefter både till barn och till vuxen vid hjärtsopp. Anpassa kraften efter storlek på personen. Kompressionsdjup skall vara ca 1/3 av bröstkorgens djup. Sjukvårdspersonal kan komma att använda andra metoder. Om kunskap i Barn-HLR saknas gör som till vuxen med mindre kraft.

Osäker på HLR eller kan inte blåsa

Om man vid hjärtstopp hos vuxen är osäker på HLR eller inte kan göra inblåsningar kan enbart bröstkompressioner ges i väntan på ambulans. Till barn ges alltid både bröstkompressioner och inblåsningar.

Drunkning

Vid drunkning där den drabbade har hjärtstopp ska om möjligt 5 inblåsningar ges redan i vattnet. Starta sedan HLR, 30:2, direkt på land.