Ica, ångest och social fobi – Vissa dagar är tuffa

Ica, ångest och social fobi

Ica, ångest och social fobi, känns det igen? Jag är långt ifrån ensam om att leva med ångest. Många känner dock bara av den när de ska handla en lönehelg. Jag älskar Ica butiker och har handlat maniskt i flertalet butiker i många år.

Jag har i princip hela mitt liv haft regelbunden ångest, i vuxen ålder är den mer regelbunden än tidigare och det är nästan lättare att räkna de dagar då ångesten inte finns där. Vissa dagar är värre än andra och då blir det såklart lite jobbigare att hantera än de vanliga dagarna. De vanliga dagarna med ångest menar jag nu för de dagar då den inte finns där då infinner sig en konstig känsla som jag inte riktigt kan sätta fingret på, jag tror den kallas frihet.

Gårdagen var inte den bästa, morgonen började lite knasigt efter en lite för kort natt och humöret var inte på topp. Jag hade med andra ord inte fyll styrka i mig. Det var som vanligt att jag vankade omkring fram och tillbaka och såg på alla perfekta människor som stirrade på mig med sina nedlåtande blickar och dömde ut mig totalt och min sociala fobi som jag har lyckats hantera relativt bra det senaste gjorde sig påmind vilket gjorde det hela lite jobbigare.

Glaskupan och overklighetskänslorna började komma fram och mina andetag hördes tydligare än någonsin tidigare.

Ångestkortet - Fri passage

 

Började längta efter nästa reklamblad som ica skickar ut där deras nya tjänst ångestkortet lanseras och att alla som har det får fri passage, snabbkassa, bärhjälp och avskärmning ifrån omgivningen. Nu vet ju dom flesta att det inte finns ett sånt kort och att vi helt enkelt får härda ut de gånger som är lite jobbigare än andra. Det löser sig ju oftast utan några större problem och missöden.

Att det tar längre tid i affären (ibland mycket mindre eftersom man inte ens kan ta sig ur bilen) eftersom vankande fram och tillbaka tar ganska mycket tid är helt ok, finns ingen anledning att stressa upp sig mer än nödvändigt för då mår man bara sämre.

Nu går jag inte in djupare i detta, jag tror ändå att det som skulle komma fram har kommit fram. Jag lyckades handla färdigt utan några större missar och överlevde även detta besök i butiken och väl ute i bilen insåg jag precis som alla andra gånger att det inte fanns en käft i butiken som stirrade nedlåtande på mig utan snarare på sina egna handlingslistor som dom inte lyckats tråckla igenom ännu.Ica är min terapi

Jag har under många år handlat på Ica, känner mig trygg där. För några år sedan när jag var inne i en nedåtgående spiral var jag tvungen att gå till Ica 5-6 gånger per dag och handla, om jag inte gjorde det mådde jag väldigt dåligt. Det var som att Mynklo Martinsson som gick bakom mig tätt inpå flåsade mig i nacken och sa att det är dags att gå igen, du vet att du måste. Ena gången kunde jag köpa ett paket mjölk och nästa vända en påse chips och lite lök för att köpa fryspåsar den tredje turen.

Jag blev som ett skämt i butiken, alla visste vem jag var och de tyckte inte att det var konstigt med en flummig typ som vankade fram och tillbaka i deras gångar flera gånger varenda dag för att bara köpa småsaker vid varje tillfälle.