Funktionsnedsättning – inte ett hinder för alla

Nu slås det hål på myter och skitsnack, funktionshinder är inte ett hinder, iallafall inte om man heter Lovisa Söderberg.
När min dotter för ett tag sedan kollade på Bolibompa satte jag mig jämte henne och tittade en stund själv, det var ju ändå några år sedan man var barn och tittade på det.

Ganska snart märkte jag att programledaren var lite annorlunda, såg snabbt att hon satt i rullstol och tänkte, underbart, äntligen kommer det ut mera funktionsnedsatta i tv, är ju jättenyttigt för barnen att få se att man inte är konstig bara för att man sitter i rullstolen. Barnprogram är ju det perfekta mediet för barnen.

Idag surfade jag runt
Och letade efter inspiration till ett inlägg, då kom just Lovisa fram bland mina sökresultat. Det visade sig att hon har en CP-skada, detta kommer att slå hål på många myter om just cerebral pares.

Jag själv har arbetat med CP-skadade och har inga egentliga tankar om just detta då jag vet att skillnaderna mellan ”oss” och ”dem” är ganska små.
Däremot finns det otroligt många med okunskap, speciell om detta.

Lovisa Söderberg – Programledare med cerebral pares

Då kommer du att se en CP-skadad tjej, som sitter i rullstol och är snygg, hmm, kanske du tänker, hur kan man vara snygg om man har hennes funktionsnedsättning?

Jadu, hur vet jag inte, men hon är det, precis som många andra, alltså det är ingen skillnad på henne och dig förutom dessa små detaljer, precis som jag skrev igår det är små detaljer som skiljer oss åt.

Lovisa Söderberg - Programledare med Cerebral pares. Bolibompa har gjort rätt.

Detta borde ändra din inställning
Även öka din kunskap och minska på fördomarna du kanske har.
Här är några tips:

  • Tänk inte på att hon har en CP-skada
  • Se på henne, inte rullstolen
  • Lyssna på vad hon säger
  • Lär dig av henne hur du hanterar din omgivning

Gör du dessa få saker när du ser henne, då kommer du inte märka av någonting annat än en otroligt stark person. Hon är dagens hjälte för mig, plus i kanten till Bolibompa. Kolla in ett litet klipp ifrån bolibompa med Lovisa.